МВР, задържани, арестувани

Осъдиха българин на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти

Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти. След продажба бусът му попада в ръцете на каналджии, които не са го пререгистрирали, информира bTV.

Преди 6 години Николай Иванов от Враца, който се занимава с ремонт на автомобили, обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци.

Новите купувачи не го пререгистрират на тяхно име. 2 години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. Миналата година той отива в КАТ по работа.

„И оттам ми казват, че моето име свети в червено, че имам европейска заповед за арест. Влязох в ареста за един месец – с 16 човека за убийство”, каза Николай Иванов.

Оказва се, че Николай е осъден в Гърция задочно. Присъдата му на първа инстанция е 25, а на втора – 17 години затвор. Врачанският съд обаче отказва да го екстрадира, защото все още няма финална присъда. Налагат му най-леката мярка „подписка“.

Съпругата на Николай е писала стотици писма до институциите у нас с молба за помощ.

„До всички – омбудсман, президент, премиер, министерство на правосъдието, външно. Отговорът е един и същ – „Делото е от частен характер, оправяйте се сами“. Телефони на гръцки адвокати, сайтове и нищо повече”, обясни Тереза Велчева.

„Около 15 000 лева сме похарчили… Имам да давам около 6000 – 7000 за следваща инстанция, вземал съм назаем от приятели и не знам как ще ги връщам”, допълни Николай Иванов.

„Животът ни е един кошмар в момента… Имаме момче на 12 години. Той знае всичко, трудно му е много. Постоянно пита къде е тати, да не е станало нещо, да не са го затворили пак”, каза Тереза Вълчева.

- реклама -