СНИМКА: Western Cape SAPS

60 години затвор за българи заради кокаин за 33,8 млн. евро в Южна Африка

Южноафриканските власти дадоха тежки присъди на български граждани за организирането на контрабанда на кокаин, включваща поне три кораба.

Мъжете, идентифицирани от прокурорите като Марио Радославов Васев, Асен Георгиев и Атанас Михайлов Биков, бяха арестувани по време на акция за залавяне на наркотици, пренасяни с товарен самолет Windward на 1 март. Южноафриканската полиция е следила контрабандистите в няколко пристанища.

След прехвърляне на дрогата през няколко кораба в края на февруари, разследващите заловиха престъпниците с пратка от 973 блока кокаин и над 1 милион долара в брой. Стойността на конфискуваната дрога на едро на южноафриканския пазар се оценява на 41 милиона долара, което го прави второто по големина изземване на кокаин в страната. Корабът е задържан, заедно с още двама заподозрени в контрабанда.

Задържани бяха четирима българи и шестима граждани на Мианма. Впоследствие прокуратурата оттеглила обвиненията срещу единия от българите и срещу всичките мианмарци.

В петък южноафрикански съд признал останалите трима българи за виновни по обвинения в наркотрафик и незаконно влизане в страната с фалшиви документи. Двама от тях били осъдени на по 25 години затвор, а един получил 10-годишна присъда.

На тримата били конфискувани активи на обща стойност 46,5 милиона ранда (над 2,7 милиона евро). Сред тях са два луксозни джипа, които българите купили в РЮА, корабът „Уиндуърд“ и още два плавателни съда.

- реклама -