Никола Груевски

Осъденият Никола Груевски изчезна, в затвора го чакат с готова килия

От вчера след обяд никой не знае къде се намира бившият македонски премиер Никола Груевски. Мобилният му телефон е изключен, а неговата съпруга Боркица съобщи, че той не е в дома си в Скопие.

Тази нощ десетки македонски журналисти чакаха пред затвора „Шутка“, за да заснемат влизането в ареста на Груевски.

През нощта куриер на съда три пъти е посетил жилището му, за да връчи заповедта за задържане

След като вчера Наказателният съвет отхвърли и последната жалба на защитата му, Груевски трябва да започне да изтърпява присъдата си. Все още не е ясно дали охраната, която е подсигурена от вътрешното министерство все още е с него. Като бивш висш държавен служител той има право на подобна охрана – 24 часа в денонощието.

Последната му публична проява е от преди четири дни. Груевски вече не пише и в собствения си профил в социалните мрежи. Тази нощ имаше извънредно заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер бе той в продължение на 14 години. Според партията „Груевски е жертва на политическо преследване“.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор. От тази нощ в ареста се намира и най-богатият македонец Орце Камчев. Срещу него е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража за 30 дни“.

- реклама -