Осъденият на 150 г. затвор „измамник на века“ почина зад решетките

Бърни Мадоф, човекът зад най-мащабната финансова измама в историята, почина в затвора в Северна Каролина на 82-годишна възраст, съобщиха американските медии, цитирани от АФП.

Миналата година неговите адвокати се опитаха да осигурят освобождаването му от затвора, като се позоваха на тежко бъбречно заболяване и други хронични заболявания, но молбата беше отхвърлена.

сн. БГНЕС

Мадоф беше арестуван през декември 2008 г. Той беше осъден на 150 години затвор през юни 2009 г. за управление на схема в стил пирамида, станала известна като „схема на Понци“. В резултат на дейността на инвестиционния фонд Bernard L. Madoff Investment Securities, който всъщност се оказва финансова пирамида, са пострадали около 3 милиона души по света, загубили общо 64,8 милиарда долара. Мадоф беше осъден за измама с ценни книжа, пране на пари, измами и лъжесвидетелстване.

„Измамникът на века“ Бърнад Мадоф е на 71 години по време на излизането на присъдата му.

В съда той призна, че в продължение на 20 години е мамил инвеститори и регулатори.

сн. БГНЕС

Той не е правил никакви сделки, а просто е превеждал всички пари от една банкова сметка в друга, давайки средства по искане на клиенти под формата на „печалба“. Списъкът на измамени инвеститори включва не само най-богатите американски граждани и известни личности, но и най-големите банки в света.

Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа. Класическата измамна схема, която започва да функционира още през 80-те години, му позволява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа. Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници. С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти.

Пирамидата на Мадоф, наречена „схема на Понци“, е кръстена на Чарлз Понци, роден в Италия в началото на 20-ти век, убедил хиляди американци през 1919 г., че е възможно да им осигури 50% възвръщаемост на инвестициите в рамките на 45 дни, използвайки вратичка в ценообразуването на международните пощенски купони. Номерът бил, че нямало вратичка, а дивидентите се изплащали на вложителите от първата вълна от средства, събрани от новите клиенти.

- реклама -