Осъдените полицаи за смъртта на Чората: Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук

„14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук“. Това заяви бившият антимафиот Мирослав Писов, който заедно със своите четирима колеги поиска делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората да бъде възобновено.

Върховният касационен съд гледа днес делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване.

Бившите полицаи са в затвора в Бобов дол от средата на април тази година. Тогава ВКС ги осъди на по 7 години затвор за смъртта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция „Респект“. Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение обаче Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт.

„Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания“, посочи адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

Борис Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал.

„14 години не мога да разбера къде съм сгрешил“ каза осъденият Янко Граховски. Моля делото да бъде възобновено и да получа отговор виновен ли съм“, обърна се той към магистратите.

„14 години децата ни живеят с това, че сме убийци“, посочи Георги Георгиев, четвъртият осъден.

Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, ако е имало доказателства, че те са извършили нещо, делото е щяло да бъде решено много бързо – за месец-два.

Петчленният състав на ВКС с председател Даниела Атанасова отново отказа да пусне на свобода бившите полицаи. Съдът обясни, че към този момент не би могъл да го направи, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да променят предишните им решения.

ВКС ще реши след месец дали делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората да бъде възобновено.

- реклама -