Орлин Павлов

Орлин Павлов пред FN: Искам да дадем добър пример и нека да има солени глоби за тези, които замърсяват

– Къде Ви намираме в момента – в София или на почивка?

– На почивка съм.

– Защо се включвате в кампанията „Да изчистим България заедно“? С какво Ви спечели тази кауза? 

– Защото трябва да дадем добър пример. Мисля, че това е най-важното. Ние самите трябва да се грижим за нашата природа. Чистотата зависи от всеки един от нас – ако си хвърляш боклука навсякъде, колкото и да чистят, просто няма да се получи… А още повече да замърсяваш паркове, градини, планини, естествено морето ни… Така че с този пример искам да заразим хората по най-хубавия начин да направят и те същото. Така ще можем да изчистим една немалка част от боклуците, които ни заобикалят непрекъснато и, за съжаление, ние сме свикнали вече с тях. Ние сме свикнали да ходим в планината и да виждаме някакви пластмаси, обелки от кроасани, някакви кофички от кисело мляко – това е ужасно!

– В същото време много хора казват, че чистенето е ангажимент на държавата. Все пак всички плащаме такса „смет“. Вие как смятате?

– Мисля, че държавата има основна задача да свърши това, но в крайна сметка тя не може да чисти навсякъде, където ние хвърляме, нали така? В крайна сметка, институциите трябва да минат и да изхвърлят нашия боклук, който ние сме изхвърлили в кофата, но ако ние го разпиляваме навсякъде, те не могат да ходят след нас и да ни чистят постоянно. Ние сме разумни хора, с мозък, затова трябва да използваме кофите, а отговорност на държавата е да вземе кофите и да ги почисти. Евентуално да почисти и около тях.

– Смятате ли, че България все пак е малко по-чиста в последните години? Вие много пътувате – какво виждате при тези пътувания?

– Не мисля, че е по-чисто. На повече места вече има по-големи контейнери, където да се изхвърля, само че нещо не можем да ги уцелим. Много е трудно явно да вкараме коша вътре – това е целият проблем според мен. Другият проблем е, че няма глоби. А може и да има, но никой не е чувал да има глобени. Например, ако има камери – макар че ще стане много скъпо да са навсякъде. Има места, на които могат да бъдат монтирани камери – и ако някой си изхвърля боклука, където си иска, ако „олекне“ с 50-100 лв., вече ще знае, че тук не може да се хвърля. Както е в чужбина. Ако те видят някъде, че хвърляш – глоба 100 евро и, ако кажеш – ама, ти знаеш ли кой съм аз, кого познавам – не ме интересува кой си и кого познаваш – 100 евро глоба. Ако кажеш – ама не бях аз – ето ти записа и 100 евро глоба. Съжалявам, няма да мръднеш оттук, дай си паспорта и чао! Същото е и с автомобилите – глоба, глоба, глоба и то солени глоби за превишена скорост. А в случая с боклука, този нарушител замърсява природата.

– Знаете ли вече къде ще чистите на 15 септември?

– Все още не зная, но аз мога да чистя навсякъде.

– Много нови неща около Вас тези дни – нов сезон на „Скъпи наследници“, албум, есенно турне. Кажете първо за премиерата на сериала „Скъпи наследници“ по bTV – какво да очакваме на 17 септември?

– Нямам търпение! Съвсем скоро се чух с Тошко Чапкънов, режисьора, и той ми каза: Да знаеш, тези 70 серии ще са още по-интересни! Питам: Как е възможно да има по-интересни серии от първите 100, които направихме. И той вика: Да! Нещата се завързват много сериозно… Нямам право да казвам какво се случва, но епизодите стават още по-интригуващи – има екшън, има любов, има самота, има трудности. И наистина нямам търпение от 17 септември пак да започна да гледам „Скъпи наследници“. Вече всички много ми липсват! Липсва ми целият екип, цялата атмосфера в Бели Вит, всеки един герой поотделно, всеки един, който участваше в проекта – независимо дали се занимава с камерата, дали е осветител, дали е звукар – въобще липсва ми всичко, свързано със „Скъпи наследници“, и затова ще гледам и аз.

– Предстои Ви първи самостоятелен концерт в зала 1 на НДК на 1 октомври, национално турне и първи самостоятелен албум. Какви изненади сте подготвили?

– Много ми е трепетно, защото това ми е първи самостоятелен албум, а и към албума решихме да направим турне, което мисля, че ще се получи доста силно. И двете са озаглавени „Още малко“. Ще стартираме на 1 октомври в зала 1 на НДК, а след това продължаваме с с концерт в Пловдив на 5 октомври в комплекс С.И.Л.А., Бургас на 13 октомври в Държавната опера и Варна на 15 октомври във Фестивален и конгресен център. Последната фиксирана дата е 20 октомври, когато ще излезем на сцената в ДКС “Васил Левски” във Велико Търново. Албумът се получава доста интересен. Ще бъде с нови песни и нови емоции. С музикантите, с които работихме по албума, развинтихме фантазията си докрай, без да се съобразяваме с никакви комерсиални рамки и вложихме в музиката адски много емоция.

– Направо е невероятно, че едва сега издавате първи самостоятелен албум след толкова години на сцената…

– Да, доста е забавно. Можех да сглобя албум миналата или по-миналата година и да кажа – това са тук 10 песни с два ремикса, които съм правил дотук, и ето това е моят албум „Най-доброто от Орлин“… Но в крайна сметка реших да направя един изцяло нов албум. В него ще има интересни версии на песни, които съм правил, както и много хубави ремикси. Основно място ще заемат чисто новите парчета, до момента – 8, а работим усилено да станат и повече. Надявам се албумът да види бял свят в началото на септември.

– Както споменахте вече, албумът и турнето ще се казват „Още малко…“ – от какво искате още малко във Вашия живот?

– Винаги искам още малко! Винаги искам още любов, винаги искам още музика, още вълнение, винаги искам още да съм на сцената – не искам да слизам от нея… Мисля, че това е съвсем нормално за всеки артист. Така че не забравяйте на 1 октомври – зала 1 на НДК!

- реклама -