Организираната престъпност у нас печели най-много от … проституция

Организираната престъпност в България печели най-много от проституция. Приходите от криминалните пазари за секс услуги в страната са около 250 млн. лв., а в чужбина – около 900 млн. лв.

Това показва годишната оценка на заплахите от организирана престъпност в България за 2018 г. на програма „Сигурност“, Център за изследване на демокрацията, представена от Тихомир Безлов, главен експерт на програмата.

Организирана престъпност печели около 600 млн. лв. годишно от черния пазар на горива, а от наркотици – приблизително 450 млн. лв. Телефонните измамници са прибрали миналата година около 8 млн. лв.

Данните от изследването сочат още, че щетите за бюджета от незаконния дърводобив се оценяват на между 50 млн. лв и 150 млн. лв. годишно, а от организираните ДДС измами са в диапазона от 190 и 230 млн. лв.

Приходите от измами със средства от фондове на ЕС са между 70 и 300 млн. лв.

Продължава спадът в криминалните пазари за незаконни тютюневи изделия, организираните ДДС измами, незаконния дърводобив, каналджийството и кражбите на коли. Според Тихомир Безлов темата „насилие“ вече не е тема за организираната престъпност.

- реклама -