Организаторите на протеста на фармацевти пред FN: Няма контрол по веригата на лекарствата от завода до аптеката

Днес фармацевти посрещаха клиентите си с жълти жилетки върху белите си престилки. Символичният протест е свързан с недоволството срещу нова европейска наредба, която влиза в сила от 9-ти февруари. Тя задължава аптекарите да регистрират всяка продажба. Целта – до пациентите да не достигат фалшиви лекарства. Изпълнението на наредбата е свързано с инвестиции от страна на аптекарите.

В символичния протест с жълти жилетки от днес се включват поетапно членовете на Националната аптечна камара. В нея членуват 130 фирми, които са притежатели на разрешение за аптека. Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев с подробности за протеста пред FN.

 

Регламентът е приет от ЕК през 2016г. Този регламен предвижда всяка една опаковка да бъде единично маркирана с уникална маркировка – като уникално ЕГН. И се очаква ние да следим дали лекарството не е фалшиво.

Къде се прави това чекиране?

Фирмата производител генерира такива кодове, един по един върху всяка една опаковка. След това производителят от Германия например, продава лекарствата на износител. Той ги купува, но не ги проверява. След това ги продава на българска фирма-вносител. Тя също не ги проверява. Тя от своя страна ги продава на фирма-търговец на едро на лекарства, която също не ги проверява. Влизат лекарствата в аптеката и фармацевтите започват да ги проверяват. Т.е. ние проверяваме дали опаковката към момента на отпускане не е фалшифицирана.

Трябва да се прави разлика между фалшиво и фалшифицирано лекарство.

Фалшиво лекарство е когато на опаковката пише, че е медикамент за кръвно, а вътре има друго. А фалшифицирано означава, че немската фирма е произвела аспирин, а на българска територия е внесен аспирин на същата фирма, но опакован в Турция и кръстен по друг начин. Пак е на немската фирма, от фармацевтична гледна точка няма щета за пациента, само търговската фирма е друга.

Тази система се въвежда, за да защити интересите на производителите. Дефакто с нея няма как да защитим пациента от фалшиви лекарства.

Статистиката показва, че в България за последните 5 г. такива лекарства не са установени.

Кой контролира движението на опаковката с ЕГН?

Системата не е създала контрол по движението на лекарството. Няма проследяване на пътя му до аптеката. Не е посочено ако а при чекирането в аптеката установя, че едно лекарство е фалшиво какво следва. Аз вече съм го платил. Това лекарство за моя сметка ли се бракува? Не може да се върне при търговеца на едро. Не мога да му докажа, че точно тази кутийка е закупена от него.

Каква инвестиция трябва да направите, за да изпълните новия европейски регламент?

Сега от нас се изисква ние да купим четци, нов софтуер, да имаме постоянна интернет връзка. Фармацевтите ни да чекират кутийка по кутийка. Аптеките трябва да платят нещо, което защитава интересите на фирмите. Инсталирането на системата струва 1 500 лв. на точка, т.е. на всяко гише, на което ще се сканира. Ако в една аптека има 4 гишета – 5 – 6 000 лв. Това е само за инсталиране на системата. Другият проблем е, че това ще доведе до опашки. Ние трябва да сканираме опаковката и да чакаме централният сървър да ни каже фалшива ли е опаковката.

Потърсихте ли за тези 3 години съдействие от Министерството на здравеопазването?

Представители на министерството участваха в работни срещи. Казаха ни, че няма да ни глобяват от 9 февруари. Но това не решава проблема. Трябва държавата да съдейства – например да намери средства по европроект, за да се изгради системата. Държавата отговаря за здравето на хората. А това ни се вменява на нас. Всичко това притиска единичните аптеки, които не са обвързани с търговци на едро.

Ако жълтите жилетки не бъдат забелязани какви са следващите Ви стъпки?

Ние днес стартирахме с появата на жълти жилетки в бели престилки. Планирано е ако няма действия от Министерството на здравеопазването на 20 февруари всички аптеки, които са съгласни с протеста, да затварят за един ден. На 26 февруари има планиран протест на фирмите, които се занимават с въвеждането на новата система на Агенцията по приходите. Смятаме да се присъединим към протеста.

- реклама -