Организатор на протеста от Варна: От МВР ни съсипаха от проверки, целенасочено ни забавиха с два часа – СНИМКИ

Георги Георгиев е един от организаторите на вчерашния протест. Във Варна той е отговарял за транспорта и логистиката свързана с пътуващите автобуси към София. От местната организация се свързаха с нас за да разкажат за действията на правоохранителните органи. Ето разказът от първо лице:

 

„Вчера сутринта някъде около 4 без 15 сутринта пристигнаха автобусите на уреченото място за тръгване. Към 4 и 10 всички наши съмишленици вече се бяха събрали. По план трябваше да тръгнем в следващите пет минути. Аз като организатор бях на пристигнал доста по-рано още в 3.30 сутринта и там вече имаше 4 полицейски патрула, което по мое мнение беше рекорд. Досега никога не е имало толкова засилено полицейско присъствие при подобни организации.

Когато всички бяха в автобусите се оказа, че липсват основните лица, а именно шофоьрите  Оказа се, че всички пет автобуса бяха без шофьори. Когато ги потърсихме се оказа, че всички са събрани около единият полицейски автомобил и им взимат проби за алкохол и наркотици. Първите проби за алкохол са били напълно отрицателни, но след това полицията е решила да им направи и проби за наркотици. Комичното в случая е, че от пет шофьора на автобуси четири от тях дават положителна проба за някакво вещество, което отчитат тези тестове. Това са възрастни шофьори с дългогодишен опит и стаж в професията, не са някакви млади момчета, коментира Георгиев.

Самите шофьори започнаха да се шегуват по темата, защото не е нормално 90% от шофьорите да са употребили вещества, продължава разказа си Георгиев. – „ Добре да покаже на един на двама, но на 4 от пет е малко съмнително. Имаше нещо напълно ненормално.“

Полицията каза, че трябва да отидат и да дадат кръвна проба в окръжна болница в града.  Ние отказахме категорично и поискахме повторно тестване на място. Някак напълно логично се случи, че в полицейските автомобили нямаше повече проби. Тогава пътуващите се възмутиха, слязоха от автобусите и започната да викат.  Прозряха някаква провокация. Създаде се сериозно напрежение.

Полицаите отговориха, че няма да допуснат тръгване без повторен тест.  Ситуацията се разви в някаква посока към 5 и 30ч, когато пристигна друг полицейски автомобил – поредния. Цялото пространство се изпълни с полицаи. Новопристигналите полицаи донесоха нови тестове.

Всеки от шофьори направи втори тест и всички бяха категорично отрицателни. Накрая ни позволиха да потеглим.

Резултатът е, че два часа всички стояха на студа и успяха да ни забавят.

Поискахме обяснение от полицейските служители, но те ни казаха, че не знаят защо така се е получило.

 

Другото много притеснително беше, че около Велико Търново отново всички автобуси бяха спирани целенасочено за проверка, отново за алкохол.  Т.е .  според МВР шофьорите са спрели да се почерпят някъде по пътя между Варна и Велико Търново в ранни зори, в този промеждутък от . час и половина път.

Всички тези събития говорят за преднамереност и целенасочени действия, обобщава организаторът.

 

Потърсихме коментар от МВР. От там отговориха, че това са стандартни процедури при подобни организирани пътувания.

- реклама -