Орешарски

Орешарски: Няма нито една добра новина след Брекзит

Няма нито една добра новина след Брекзит. Коментарът е на бившия премиер Пламен Орешарски пред бТВ.

Според Орешарски, излизането на Великобритания вероятно ще доведе до повишаване вноските на останалите държави членки, до по-малко европейски пари за България и нова вълна на евроскептици в Европа.

„По всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането, тъй като Великобритания е четвъртият по големина донор, макар да е втората по големина икономика. Страхувам се, че ще трябва да се въвеждат рестрикции в бюджета на ЕС, другата алтернатива – останалите членки да довнасят пари, ми се струва по-нереалистична, и би довела до нова вълна на евроскептицизъм“.

Конкретно за България, според Орешарски, най-реалистичният вариант е да получим по-малко пари. Другият вариант е да плащаме повече, но и двете възможности са зле.

Орешарски смята, че Брекзит няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България, защото търговският ни обмен не е толкова голям. Има обаче много британски граждани, които посещават страната ни или живеят тук, както и много българи, които работят в Обединеното кралство.

„Изникват много неясноти, за които е рано да говорим, защото още не знаем дали Великобритания наистина ще излезе от ЕС и ако излезе, какви условия ще договори със Съюза и при какви условия българите ще продължат да работят там – вероятно няма да са толкова благоприятни, както в страна членка на Общността“, коментира Орешарски.

Хората на Острова, в това число и българите, вече усещат ефекта от референдума – заради срива на лирата, те вече получават по-малки заплати – реално, не номинално, допълни бившият премиер.

Възможни последици за родната икономика

„В последните години българската икономика се утвърди като силно зависима от еврофондовете, така че всяко намаление ще ѝ се отрази неблагоприятно“.

Орешарски отново обясни, че България е в началото на дългова спирала. Нашият дълг е нисък в сравнение другите страни от ЕС, но за кратко време нарасна от 14% от БВП до 29 на сто, припомни той.

На въпрос дали брекзит ще се отрази на банките, той отговори, че не бива да виждаме пряка заплаха за нашите банки, но ще има разместване на пластовете и Лондон ще загуби мястото си на финансов център.

По думите му би следвало България да предприеме необходимите мерки, за да защити интересите си, а те са свързани с хората, които работят във Великобритания, студентите, инвестициите.

- реклама -