Орешарски
Пламен Орешарски

Орешарски и Борисов отново кръстосаха шпаги за дълга

България влиза в дългова спирала и тръгва по пътя на Гърция. Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Диагнозата постави бившият премиер Пламен Орешарски пред Нова телевизия.

В подкрепа на твърденията си, Орешарски посочи, че през 2009 г. дългът към БВП е бил 14 %, а днес е 29 на 100.

„Аз говоря с цифри и факти, а не с литература“, отсече Орешарски.

За да се спре навлизането в спиралата на дълга, трябва да се ограничи тегленето на нови заеми и да се работи за растеж на икономиката, посъветва бившият министър-председател.

Той обясни, че добрите приходи, които се събират в момента, са резултат от мерките, взети по време на неговото управление. Похвалите за справянето с мигрантската криза и строежа на оградата по границата с Турция също са заслуга на кабинета на БСП и ДПС, допълни Орешарски.

По повод фалита на КТБ, Пламен Орешарски коментира:

Първите сигнали, че в банката се извършват операции, които не са съвсем банкови, дойдоха от кръга „Капитал“ в края на първия мандат на Борисов, през март 2013. Банка, която няма здрав портфейл, е обречена. Въпрос на време е кога ще се случи. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото ще се миниминизират загубите“.

Борисов
Бойко Борисов в Панагюрище

„Не ми губете времето с изгонен от народа премиер, не ми се занимава въобще с него!“

Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на твърденията на Пламен Орешарски малко по-късно през деня.

„По времето на Орешарски нямаше шеф на митниците, дори журналистите не знаеха името му. Назначиха заместник-вътрешен министър за 2 часа, който сега чете декларации срещу мен в парламента. За 2 часа и после го махнаха“, припомни Борисов.

„Помните ли репортажите си от Общинска банка в София, помните ли че искаха и нея да съборят? Само заради това трябва Орешарски да бъде разследван. Добре че удържахме и този натиск, иначе след КТБ щеше да падне и Общинска банка“, обясни Борисов пред журналистите.

Сигурността в района на Слънчев бряг е гарантирана. В момента на територията се провеждат акции на ДАНС, съвместно с НАП, като само за изминалата нощ са открити 7 заведения, които са крили приходите си„, съобщи Борисов и допълни: „това, което си причиниха, ще им излезе солено“.

Премиерът беше в Панагюрище за откриването на многофункционален медицински комплекс. Това е най-мащабната инвестиция за българското здравеопазване през последните 25 години, заяви Борисов. В медицинския център за лъчелечение са вложени над 80 милиона лева по публично-частно партньорство.

„Благодарение на борбата с контрабандата, усилията на МВР, прокуратурата и приходните агенции, събрахме повече приходи в бюджета и резултатите са видими. В България вече можем да говорим за поне 20-30 болници, които са на свръхвисоко ниво, каквато е и откритата днес болница в Панагюрище“, допълни Борисов.

- реклама -