Орбан

Орбан: Унгария с радост би подкрепила Кристалина Георгиева за ООН

Oрбан: Да не изпуснем шанса

Има ли истина в слуховете, че Унгария ще бъде сред страните, които планират издигането на кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН?

„Кого ще излъчи България за ООН това е нейно суверенно решение. Ние имаме само една молба – да не проиграем шанса“. Това заяви по време на визитата си у нас премиера на Унгария Виктор Орбан.

Той подчерта, че страната му уважава много българския еврокомисар и, че тя е  „извоювала голямо уважение за себе си и за България, затова те  с радост биха я подкрепили“.

Той бе запитан от българските медии за скандала, който се разигра в последните дни около официалната номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и твърденията, че ако България не я смени с Кристалина Георгиева, тогава Унгария, Хърватия и Латвия ще номинират еврокомисаря на регионален принцип.

Унгарският премиер допълни, че има много талантливи българки, които са уважавани по света.

Орбан: „Ако сегашният кандидат не получи достатъчно голяма подкрепа, тогава да не предадем възможността на друг, а да запазим това за Източна Европа“

„Унгария уважава комисаря, делегиран от България за поста, ние даже с радост може да я подкрепим, но кого ще излъчи България е работа на министър-председателя. Искам само да знаете, че една възможност за Средна Европа е в ръцете на България“, заяви унгарския министър-председател.

- реклама -