Орбан

Орбан преди референдума за мигрантите: Решаваме съдбата на ЕС

На утрешния референдум решаваме съдбата не само на Унгария, но и на целия ЕС, заяви премиерът Виктор Орбан преди вота.

„Не можем да рискуваме бъдещето на Унгария. Безконтролната миграция представлява истинска заплаха. Мирният живот и сигурността в Европа са заплашени“.

Гражданите на Унгария трябва да се произнесат по въпроса: „Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?“. 

Правителството вече призова гражданите да изберат отговор „не“.

“Ако резултатите от референдума бъдат убедителни, тогава и Унгария ще бъде силна“, подчерта Орбан. Той добави, че на референдума ще бъде нужен гласа на всеки, който обича Унгария такава, каквато е. Премиерът апелира всички, които не искат други да решават съдбата им, също да дадат отрицателен вот.

Орбан: В Европа има опасността от ново Велико преселение на народите

В Африка милиони хора се надяват на по-добър живот в Германия, Швеция и Австрия, заяви унгарският премиер. Той обвини за създалото се положение миграционната политика на ЕС, която е „поканила в Европа тези маси от нещастни хора“.

На 2 октомври унгарците ще трябва да изразят позицията си относно разпределението на мигрантите по задължителни квоти. През 2015 г. Европейската комисия предложи във всички държави-членки на ЕС да има квоти за приема на 160 000 мигранти, пристигнали незаконно в Италия и Гърция. Към момента обаче са разпределени едва 1% от тези хора, защото част от страните отказват да изпълняват програмата. Срещу въвеждането на задължителни квоти вече се обявиха Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

- реклама -