емигранти
сн. БГНЕС

Орбан нарече нелегалните емигранти „биологично оръжие“

Всички нелегални мигранти, които се опитват да влязат в Унгария на фона на новата пандемия от коронавирус, представляват сериозна заплаха за общественото здраве и внасят със себе си известна биологична опасност. Това каза премиерът Виктор Орбан в ефира на унгарската радиостанция Kossuth Radio. Думите му са цитирани от местния „Daily News Hungary“.

В контекста на разпространението на новата коронавирусна инфекция, според Орбан, определена група мигранти може да се разглежда като „биологично оръжие“.

Ето защо, както подчерта премиерът, пристигането им на територията на Унгария трябва да бъде спряно „на всяка цена“. Орбан обаче посочи, че не всички мигранти могат да бъдат опасни. Въпреки това, докато не бъдат тествани за новия коронавирус, нелегалните са потенциален източник на инфекция.

Унгария се застъпва за строг контрол върху бежанските потоци от началото на миграционната криза през 2015 г. Тя стана първата държава в Европейския съюз, която спря да позволява на посетителите от Близкия изток и Африка да влизат на нейната територия и изгради две бариери на нейните граници. Будапеща е сигурна, че бойци на терористични организации се опитват да влязат в ЕС заедно с нелегалните мигранти.

- реклама -