емигранти
сн. БГНЕС

Орбан категорично: Унгария не иска бежанци

Въпреки решението на Европейски съд, Унгария не желае да приема бежанци. Не била имиграционна държава и затова нямало да допусне да бъде принуждавана от ЕС. Виктор Орбан нарече подобна практика „неморална“.

Неговата страна щяла да приеме за сведение решението на Европейския съд, защото зачитала правото и законите в ЕС, заяви Виктор Орбан пред държавното радио. Същевременно обаче съдебното решение не можело да бъде повод за промяна на унгарската политика, базираща се на отказ за прием на бежанци.

Виктор Орбан отхвърли исканията на много страни-членки и на ЕК, средствата от кохезионните фондове за финансово слабите страни-членки да бъдат отпускани в зависимост от готовността им да приемат бежанци. Орбан нарече подобна практика „неморална“. Според него, тя би довела до нарушение на правилата в ЕС.

„Досега водехме юридическа борба, а сега ще трябва да водим и политическа“, заяви още унгарският премиер. Будапеща искала да постигне отмяната на квотния принцип за разпределението на бежанци, приет през 2015 година, и да се погрижи за това той да не бъде заменен от друг подобен механизъм.

Квотният принцип важи и за Унгария, и за Словакия

По-рано Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотния принцип за разпределяне на бежанците в рамките на ЕС. Тъй като решението на съда не може да бъде обжалвано, двете страни би трябвало да приемат определена квота мигранти против волята си. В решението на Съвета на министрите на ЕС се предвижда всяка страна от Общността да приеме предварително определен брой бежанци.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли решението на Европейския съд като „възмутително“. Според него, то е израз на една политика, „която изнасилва европейското право“. Унгарският премиер Орбан пък заяви, че за разлика от други страни, Унгария никога не е била колониална страна и затова не била задължена да приема чужденци.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви след решението на Европейския съд, че не може да има „солидарност по желание“. Това изявление на Юнкер бе посрещнато с голямо одобрение в Германия. От предаването „Политбарометър“ на Втора германска телевизия (ZDF) стана ясно, че 68% от анкетираните са на мнение, че страните, които отказват да приемат бежанци, би трябвало да дължат парични компенсации.

Европейски пари за унгарската гранична ограда?

Виктор Орбан отново настоя ЕС да му изплати 440 милиона евро, вложени в строежа на оградата по унгарската граница. Тази ограда служела не само за защитата на унгарските граждани, а и на австрийците, германците и другите европейски народи от неконтролираната миграция.

„Ако Еврокомисията е готова да финансира мерки и институции, които се застъпват за прием на бежанци, вместо да защитава границите, само ще стимулира допълнително стотици хиляди мигранти да поемат пътя към Европа и няма да спре миграцията“, заяви той. Още в края на август Еврокомисията отхвърли искането на Орбан за парични плащания в размер на 440 милиона евро и призова Унгария към повече солидарност.

- реклама -