Определиха най-шумния град в страната

Определиха най-шумния град в страната. Русе е един от най-шумните градове в страната. Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум. Замерванията по всички главни артерии отчитат превишаване на нормите. Освен на увеличаващия се брой автомобили, силният шум се дължи и на ремонтите по улиците, заради които движението се пренасочва и се увеличава трафикът.

От регионалната здравна инспекция измерват силата на шума от автомобилния трафик в 30 пункта в града. Един от тях е улица „Николаевска“.“В момента измерената стойност за изминалото време е 69,4 децибела, което е превишение с 9,4 децибела на нормата, която за дневния период е 60 децибела“, отчита инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе, пред БНТ.

Най-потърпевши от автомобилния шум са хората, които живеят близо до улиците с интензивен трафик. Експертите от здравната инспекция правят измервания сутрин, обед и вечер в най-натоварените часове и от средната стойност преценяват има ли превишение на нормата.

„Средното превишение, бих казал, че е между 8 и 10 децибела по всички улици с по-интензивно движение. Значи може да се каже, че е в нормите само по тихите квартални улички, където няма такова движение“, казва инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе.

Смущаващи слуха на гражданите са и шумните машини по улиците, които се ремонтират. Здравните инспектори информират всяка година общината за отчетените стойности и отправят препоръки за намаляване на градския шум. Сред тях са промяна на организацията на движение или залесяване, което би намалило нивото му с около 25 децибела.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено