Оправдават високите заплати в МЗ с извънреден труд

В Министерство на здравеопазването получават огромни заплати заради извънреден труд, заяви Радослав Щербаков, началник отдел “Счетоводство”.

Извънредният труд за държавните служители се различава съществено от този на лицата по трудово правоотношение. За държавния служител няма ограничения.

Скандалът се разгоря след като беше публикуван фиш на служител на министерството – началникът на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева. От него става ясно, че за март тя е получила чисто близо 8 хил. лв. като по-голямата част от заплатата й е заради натрупани часове от извънреден труд.

ламен кенаров Щербаков

Щербаков призна, че в министерството има заплати от по 4 хил. лв. и те са по наредба.

Фишът, който е станал медийно достояние, се оказа, че е действителен, защото сумите, които са посочени там са такива, каквито лицето е взимало. Въпросният служител е получил по-високата си заплата заради извънреден труд през месец март.

По закон държавните служители имат право да получват до 12 дни допълнително като отпуск за извънредната работа. Но Пенка Белева е взела и допълнително пари за извънредно положения труд.

Ако държавен служител трябва да работи в почивните дни или в празнични дни, има право на извънреден труд, който да му се заплати.

Нито един служител от Министерство на здравеопазването, който е на щат, не получава допълнително пари независимо, че участват в борда на определени УС на болници или друго, заяви главният секретар на Министерство на здравеопазването Пламен Кенаров.

“Изключено е държавен служител да получава пари от участие в търговско дружество”, категоричен беше той. На трима служители е било разпоредено да извършат работа, за която в момента имат извънреден труд. Става дума за извънреден труд, който е в обем 100 часа, за 9 почивни дни.

Петър Москов
Петър Москов

На въпрос дали наистина са работили или само по документи са отчитали дейност, Кенаров заяви, че за свършената работа се разбира по документите, които са изготвени, както и от камерите във ведомството, както и от чекиращите устройства.

С такива огромни заплати заради извънреден труд са още трима служители на инспектората, както и други двама служители от МЗ.

Белева като директор на дирекция е нямала нито един почивен ден през март. За 20 дни служители е трябвало да подготвят  доклад за всички обществени поръчки от 2009 г. до сега. Това е било поискано от Министерски съвет и не касае само здравното министерство, а всички министерства, което означава, че въпросни

“свръх заплати”

имат служители и на други ведомства. Крайният срок за изпълнението на задачата е бил до началото на април и това обяснява бързането и извънредните часове, обясни Кенаров.

Той подчерта, че членовете на политическия кабинет не получавали пари за извършен извънреден труд.

Фишовете не изглеждат по този начин, обясни Стефанов, но посочи, че сумите, които са в него са автентични. В момента се въвежда нова счетоводна система, която прецизно ще следи извънредните часове и парите, които се дават, за да не се повтаря този случай, допълни Кенаров.

- реклама -