Опозицията за решението на Нинова да бави мандата: Болшевишки прийом, гази Конституцията

Болшевишки прийом и грубо погазване на Конституцията. С тези думи от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС коментираха анонса от по-рано през деня на соцлидера Корнелия Нинова, че ще бави връщането на мандата поне до 12 август.

Тя обяви новината след среща с ръководствата на четирите парламентарни партии, преговарящи за нов кабинет – БСП, ПП, ДБ и ИТН. Причината била необходимостта от нов избор на председател на КЕВР. А също и определени законодателни инициативи, сред които приемането на промените в закона за КПКОНПИ и избора на нов шеф на комисията.

Според текстовете в Конституцията на страната, при връчването на третия мандат има

7-дневен срок, в който президентът да го извърши,

но не се споменава конкретен срок, в който избраната от него сила да го върне. Има обаче тълкувателно решение на КС, според което и за връщането на мандата – независимо дали изпълнен или не, има срок. И той също е 7-дневен. Въпреки това от БСП твърдят, че не са ограничени от времева рамка.

Думите на Нинова предизвикаха лавина от коментари, като Тома Биков от ГЕРБ обяви подобно решение за грубо погазване на конституцията. „Изявлението на г-жа Нинова, че ще върне мандата на 15 аввгуст за нас е крайно неуместно и обезпокоително. Това е директно погазване на духа на българската Конституция“. Това обяви в кулоарите на парламента той. Той подчерта, че според Конституцията третият мандат се дава за съставяне на правителство, а не „да бъде решаван въпросът с КЕВР или с друга институция“.

„Третият мандат не се дава, за да се направят стотици назначения в последния момент, както и съмнителни сделки. Той се дава за сформиране на правителство“, бе категоричен Биков. Той призова Нинова веднага да върне мандата, а президентът да насрочи предсрочни избори.

Това са познати болшевишки прийоми,

заяви пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Когато една власт се е провалила и тегли държавата към пропастта, когато няма грижа за хората… Виждате какво тече в НС, някой да е загрижен за проблемите на хората? Но властта се задържа до кръв. Така бе по времето и на Жан Виденов. Ние помним тези времена – тогава болшевишкият ми лозунг беше „Власт без кръв не се дава“, коментира още той.

- реклама -