венецуела опозиция награда Сахаров ЕП Таяни

Опозицията във Венецуела получи наградата „Сахаров“

Представители на демократичната опозиция във Венецуела получиха днес наградата на Европейския парламент „Сахаров“ за свобода на мисълта.

На церемонията в ЕП в Страсбург присъстваха Хулио Борхес, Антонио Ледесма и членове на семействата на политически затворници. Наградата бе присъдена на 26 октомври от председателя на ЕП Антонио Таяни и ръководителите на политическите групи. Носители на отличието са Националното събрание на Венецуела, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, политически затворници, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.


Наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на уважението на ЕП към хората в тази страна – към всички, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички, които се борят всекидневно да оцелеят заради жестокия режим; към всички семейства, които скърбят за загубата на близките си в месеците на непрекъснати протести за свобода, коментира Таяни.

ЕП отбелязва, че Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза.

Растящата инфлация пречи на милиони хора да купят основни храни и лекарства. Над 120 души са загинали от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на президента Николас Мадуро. Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според неправителствената организация „Венецуелски наказателен форум“, в страната има около 300 политически затворници.

Венецуела
Наградата „Сахаров“ се присъжда всяка година от ЕП и е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Наградата е на името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

Източник: БТА

- реклама -