социалдемократи

Опозицията в Македония поиска страната да се оттегли от Договора с България

Опозицията в Македония настоява управляващия Социалдемократически съюз на Зоран Заев да се оттегли от Договора за добросъседство с България.

ВМРО-ДПМНЕ смята, че той е вреден и не защитава интересите на македонския народ

„Договор с България трябва да има, но равен в правата и задълженията и в който ще се зачитат националните и държавните интереси на Република Македония“, заявяват от опозиционната партия.

ВМРО-ДПМНЕ квалифицира македонското правителство като антинародно, неспособно и марионетно и изтъква, че то все още има шанс да се оттегли от Договора.

„Това ще бъде най-малкият израз на уважение към македонския народ. Докато подписването на Договора се чества в България, в Македония има недоволство и чувство на поражение, нещо, което бе видимо и на честванията на националния празник Илинден на Мечкин камен и в Пелинце, където имаше катастрофална, почти несъществуваща посещаемост от народа на тези събития“, заявява ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО

Те няма да подкрепят ратификацията на документа

„Обявяваме се за приятелски и добросъседски отношения с България и за приятелство между македонския и българския народ, но този Договор, който подписа Зоран Заев, не зачита интересите на македонския народ и на Република Македония и това е видимо и ясно, народът не подкрепя този Договор, а експертната общност има сериозни забележки по неговия текст. СДСМ, ако се бе постарал и имаше капацитет, желание и воля за работа, можеше да постигне по-добър договор, който би бил истински израз на приятелство и сътрудничество и с който няваше да има чувство на победител и победен“, пише в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: БТА
- реклама -