в Литва

Опозицията спечели изборите в Литва

 

Литовският съюз на селяните и зелените побеждават на втория тур на парламентарните избори в Литва. Това става след втория тур в едномандатните избирателни райони, където центристите печелят победите по места.

Досега центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените имаше само един депутат в парламента.

Според анализаторите резултатите са изненадващи, тъй като опозиционната партия изпреварва традиционните консерватори и управляващите социалдемократи.

Съюзът може да разчита на 56 места в парламента от 141 депутати, следван от консервативната Християндемократическа партия с 30 места и социалдемократите на премиера Алгирдас Буткевичус със 17 депутати, съобщи представител на Главната избирателна комисия за АФП.

По данни на ТАСС премиерът и председател на управляващата партия в Литва Алгирдас Буткявичус губи в своя едномандатен район. Той получава 48,96% от гласовете, докато за представителя на Съюза на селяните и зелените Кестутис Смирновас са гласували 51,04%.

Консервативната партия „Съюз на Отечеството – Християндемократи на Литва” имат 31 мандата, социалдемократите – 17, а спечелилите изборите – 56.

- реклама -