Опозицията: Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ

Опозицията: Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ. Трябва да се търси отговорност от лицата, които са сключили меморандума, и от лицата, които не са го прекратили след доклада на ДАНС, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ. Ние сме изключително притеснени от това, което четем. Извън това продължаваме да нямаме отговори от Кирил Петков, от министъра на енергетиката и от министъра на финансите. За нас от ГЕРБ

тече опит за саботаж от страна на изпълнителната власт.

Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова на заседание на временната парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с американската компания Gemcorp, съобщава Труд.

„Да не си губим времето и да прекратим този меморандум,

който продължава да действа и застрашава националната ни сигурност“, призова тя.

Трифонова подчерта, че не е ясно кой е предложил Gemcorp на България. По какви критерии компанията е била подбрана, каква е необходимостта от този меморандум, попита Трифонова. Тя заяви, че

посланикът ни в САЩ не е бил на срещата и няма

паметна бележка, която е задължително да бъде водена, информира Дарик радио.

„Трябва да се търси отговорност от лицата, които са сключили меморандума и от лицата, които не са го прекратили след доклада на ДАНС“, каза още депутатът.

„В Министерството на енергетиката или няма нито един документ, свързан с „Джемкорп“, или министърът на енергетиката крие нещо от нас“, смята Трифонова.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова

коментира, че от една страна няма нищо нередно, от друга страна стои и въпросът с арбитража. На практика дори да бъде прекратен този меморандум, разпоредбата, свързана с арбитража, остава в сила в следващите две години. В точка 6 ясно е казано, че всяка една от страните може да предяви претенции.

Тя уточни, че никой не е отговорил на въпросите на ГЕРБ

дали нещо е изпълнено по отношение на меморандума, или не. По думите ѝ този меморандум е подписан след еднолично взето решение – той няма анализ.

„Аз разбирам, че не е имало никакъв анализ, не е имало никакви извършени проверки преди това“, каза Петкова. „Скандално е при тази информация те да подпишат меморандум с тази компания“, категорична е

тя и апелира този процес да бъде изследван в детайли.

От ДПС критикуваха, че 11 дни ДАНС не е знаела кой влиза в МС и с какви компании кабинетът смята да сключва меморандум.

Петър Чобанов от ДПС не е изненадан, че правителството не се съобразява с правилата. И той настоя за прекратяване на меморандума.

Следващият вторник на закрито заседание депутатите ще продължат да нищят тайните около меморандума с GEMCORP. Те ще изслушат председателя на ДАНС Пламен Тончев.

- реклама -