декларации

Опозиция и управляващи размениха остри декларации в парламента предколедно

И днешното пленарно заседание на парламента не се размина без остри реплики между опозиция и управляващи – дневният ред протичаше спокойно до момента, в който нормалният ритъм на парламентарния контрол бе нарушен от декларация на БСП. В нея народният представител Антон Кутев остро разкритикува правителството и управляващото мнозинство за водената от тях политика, както и за начина на разходване на публичните средства в държавата. „Събрахте почти 3 милиарда лева повече, но социалните разходи, които предлагахме, не бяха по душата на Борисов. Защото българските пенсионери не плащат комисионни“, заяви той от трибуната.

Според Кутев управляващите не спазват принципите на прозрачност и ефективност при изразходването на средствата. „Духът на закона, а и демократичните принципи, изискват да се гарантира, че всеки лев, събран от българските граждани, трябва да бъде изразходван с максималните прозрачност и ефективност. Всеки лев!“, продължи Кутев.

Той отбеляза, че финансовата година завършва с 2,8 млрд. излишък, което е повече от 10% над заложените приходи, които според него предстои да бъдат изразходени с еднолично решение на премиера. „Управляващи, няма да получите и стотинка от тези пари, аз да ви кажа. Вие сте само гуменият печат, който подпечатва цялото това безобразие в рамките на цялата минала година“, каза още Кутев.

На тези обвинения отговори депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски

„Популистите така правят – станат на трибуната, изплюят си отровата и бягат. Стойте да чуете! Къде бягате?“, обърна се той към опозицията, чиито депутати започнаха да напускат залата.

„Говорите за кражба на годината. Кражбата на века стана много по-рано, от 1989 година, когато се пребоядисахте и 20 години разграбвахте държавата“, продължи депутатът от ГЕРБ.

Той разкритикува и президента Румен Радев. „В „Панорама“ миналия петък се появи президентът, скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на днешните управляващи. В разрез с конституционните си правомощия на обединител, още с първите си слова, с остър и арогантен тон, започна да насажда внушения и да чертае разделителни линии“, смята Гърневски.

- реклама -