Навални

Опозиционният лидер Алексей Навални е задържан

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе задържан в Москва, два дни преди встъпването в длъжност на Владимир Путин за четвърти мандат като президент, съобщи АФП

Навални е бил осведомен от властите да не организира незаконни митинги. Десетки от поддръжниците му бяха задържани по време на национални протести по-рано днес.

На Навални му бе забранено да кандидатства за поста за президент и да се съревновава с Путин. Той дори призова руснаците да излязат на протест малко преди Путин да стъпи на власт.

Протестите започнаха в Сибир, като десетки демонстранти бяха задържани от полицията, съобщиха от екипа на Навални, както и независими наблюдатели.

В източния сибирски град Красноярск 15 души, включително журналист, бяха задържани, съобщи независима мониторингова група.

„Задържанията са извършени по груб начин“, каза наблюдателят, добавяйки, че някои от задържаните са имали драскотини и натъртвания.

Най-малко десет протестиращи бяха задържани в Сибирския град Барнаул, съобщи още екипът на Навални.

Около 18 души, включително няколко миньори, бяха задържани в Новокузнецк, Югозападна Сибир.

В град Урал в Челябинск полицията задържа трима души преди началото на протеста, пише активистът Борис Золотаровски на Facebook.

В Москва и Санкт Петербург – където митингите трябваше да започнат в 11:00 централно гринуичко време – властите не са разрешили демонстрациите да продължат

- реклама -