винетки

Оповестиха цените на винетките за 2017 г. – ВИДЕО

Годишният винетен стикер за лек автомобил за 2017 г. остава 97 лв., през новата година ще бъде въведена и дългоочакваната система за ТОЛ-такси.

Пътната агенция, заедно с регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, показват днес визията и защитата на винетките за новата година. Цените остават същите, непроменени, както през 2016 година – месечната ще струва 30 лв., а седмичната – 15 лв.

Новите стикери притежават три вида защити

По думите на Павлова това ги прави невъзможни за фалшифициране. През 2016 година няма нито един случай на заловена фалшива винетка, каза тя.

Въпреки че цената на стикера остава непроменена, се очаква да бъде приета нов вид компесаторна такса – допълнителна глоба, за нарушители. Новото е, че нарушителите, които не са си купили винетен стикер, или които са си купили, но не са го залепили, ще бъдат веднага санкционирани

Превозното средство ще бъде спряно от движение, докато не се заплати тази компесаторната такса. По този начин ще си гарантира по-добрата събираемост и ще санкционираме тези, които цяла година се опитват да шмекеруват по българските пътища, каза още Павлова и уточни, че тази компесаторна такса не подлежи на обжалване.

От 20 декември всички ще могат да си закупят от новите винетни стикери. Те ще се продават в 2 100 пункта на територията на цялата страна. При закупуване на стикера трябва да бъде записан номерът на автомобила, за който той е валиден, предупреди Павлова.

- реклама -