лекарство, коронавирус

Първият опит с лекарство за КОВИД-19 е безрезултатен

Световната здравна организация съобщи неволно, че първите опити за третиране на КОВИД-19 с лекарство са безрезултатни. Използването лекарство е „Ремдесивир“. Документът бе качен на сайта на СЗО, но после бе свален от там. Говорител на СЗО заяви, че това е версия на документа, която ще претърпи „лека редакция“.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп то е „обещаващо“. Явно и други мислят като него, защото световните запаси от „Ремдесивир“ са изчерпани. Според СЗО обаче лекарството не върши работа.

Пробата е била направена с 237 пациенти. Някои от тях са получили „Ремдесивир“, други – не. Лекарството обаче не е довело до подобрение. Освен това тежките странични ефекти от приемането му са довели до прекратяване на опитите. Те са били развити от 11.6% от пациентите (18 души). В документа на СЗО обаче не се уточнява какви са страничните ефекти.

В експеримента 158 пациенти са получавали от лекарството, а 79 са получавало плацебо. В нито един от случаите не е имало по-бързо оздравяване. Малко под 14% от получавалите „Ремдесивир“ са починали, почти 13% от тези, които са получавали плацебо – също. Експериментът е бил извършен в болница в Китай с пациенти с тежки симптоми на КОВИД-19.

„Ремдесивир“ се произвежда от американската компания Gilead Sciences. Лекарството беше използвано и при лечение на Ебола, но без особено положителен резултат. Според Gilead Sciences обаче лекарството може да помогне при по-леки случаи.

Миналата седмица от Чикаго съобщиха за добри резултати при 125 пациенти, третирани с „Ремдесивир“. Там обаче не е имало плацебо група, така че не е ясно дали лечението има ефект или просто те са оздравели по-бързо.

- реклама -