Опитът

Опитът за военен преврат в Турция още не е напълно смазан

Опитът за военен преврат в Турция още не е напълно смазан

Отделни групи поддръжници на опита за преврат в Турция отказват да се предадат на властите, съобщава ТВ каналът Скай нюз-Арабия.

По негова информация неголеми групи пучисти отказват да сложат оръжие. Те обаче не представляват опасност от нов метеж. Според източник на Скай нюз-Арабия групите са съсредоточени в Истанбул. Всички останали турски градове са под пълния контрол на властите.

Чистката сред военни и прокурори продължава

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган, съобщават турските медии.

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.

Според телевизия НТВ досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия.

Рано сутринта днес в град Денизли, западната част на страната, бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция.

Още един висш офицер от военновъздушните сили и други военни с висок чин бяха арестувани за предполагаема връзка с провалилия се пуч в базата Инджирлик, използвана от международната коалиция за атаките срещу джихадистите в Сирия, пише днес в. Хюриет“.

Според турски представител базата Инджирлик, затворена от събота, е била използвана за зареждане на изтребители, използвани от пучистите в петък вечерта.

Чистката засегна и съдебната система- арестувани са 2745 съдии и прокурори в цяла Турция.

Разследването е поверено на прокурори от Анкара. Арестуваните лица са обвинени във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен. Сам президентът Реджеп Ердоган го обвини, че е подстрекателят на пуча, което имамът категорично отхвърли.

- реклама -