среща туризъм, правителство, мерки, подкрепа, пандемия

Опит за спасяване на туризма у нас: Браншът на среща с правителството

Премиерът Стефан Янев и четирима служебни министри се срещат с представители на туристическия бранш в търсене на решения на проблемите им. Дни след като спря голяма част от подкрепата за сектора, негови представители са в Министерския съвет.

„Туризмът е важен сектор от нашата икономика и стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по отношение на това, което предстои“, каза в началото на разговора министър-председателят Стефан Янев.


Той допълни, че ще се търсят решения за предстоящия зимен сезон.

В началото на седмицата Министерството на туризма спря набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм.

Прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година.

„Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи“, отбелязаха от ведомството.

Браншът остава в стачна готовност. А причината е, че 90-95% е спадът в оборотите на фирмите в туризма. Секторът е силно обезпокоен и от затягащите се ограничения срещу коронавируса, които влияят пряко на работата.

70-те милиона за туризъм от актуализирания бюджет, разпределени поетапно към всяка една от фирмите, биха били недостатъчни, категорична е Павлина Русева от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти.

Пред БНР тя отбеляза, че помощта, която искат от година и половина, е за възстановяването на сумите, платени от потребители по туристически пакети за неосъществени пътувания.

„Програмата за финансиране на тези суми беше разкъсана на няколко етапа. Преди две седмици приключи втората фаза, официална информация по нейното приключване няма. Абсолютно недостатъчна беше особено тази втора фаза.“

Рестриктивните условия са довели до невъзможност на голяма част от туроператорите да се възползват от помощта, изтъкна Павлина Русева.

Лансира се остатъчна сума от 5 милиона, но има още около 22 милиона, по неофициална информация – суми, които все още предстои да бъдат върнати на клиенти, допълни тя.

Русева отбеляза, че чисто административно нова нотификация, одобрение и съгласуване отнема между 40 и 60 дни и напомни, че клиентите твърде дълго чакат възстановяването на тези суми.

По думите й фактът, че държавата не е осигурила гаранция за тези средства, допълнително усложнява нещата.

Зимният сезон ще бъде силно затруднен, прогнозира Павлина Русева.

- реклама -