Армения, Никол Пашинян, преврат, военни, митинг

Опит за преврат в Армения?

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че положението в страната е напрегнато, но подлежащо на контрол.

Това стана само няколко часа Пашинян обвини генералния щаб на армията в опит за държавен преврат и оглави шествие на свои привърженици в Ереван.


„Положението е напрегнато, но всички са съгласни, че не трябва да има сблъсъци. Положението подлежи на контрол“, заяви той по мегафон, докато вървеше със стотици свои поддръжници по улиците на столицата.

45-годишният премиер обвини генералния щаб в опит за държавен преврат, след като оттам призоваха за оставката му, и уволни началника му Оник Гаспарян.

„Никол – премиер!“, скандираха привържениците му, събрали се около Пашинян, сина му и телохранителите му.
В един момент шествието мина покрай група поддръжници на опозицията, които нарекоха Пашинян „предател“.

Главната опозиционна партия, „Процъфтяваща Армения“, призова премиера да използва „последната си възможност“ да напусне властта без насилие и да се избегне „гражданска война“.
„Трябва да избегнем конфронтациите. В Армения цари братска атмосфера“, каза пък Пашинян на шествието днес.

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение на Армения срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах.

Руският президент Владимир Путин призова за „уреждане на ситуацията (в Армения) в рамките на закона“, съобщи Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, цитиран от ТАСС.
Путин е провел днес телефонен разговор с Пашинян. Той се е провел по инициатива на арменската страна, уточни Песков.

- реклама -