болница хирургия операция

Успешна операция на бебе с рядка вродена киста

Бебе с много рядка вродена киста- аномалия на червата оперираха хирурзите в Токуда.

4-месечният малчуган с ентерогенна киста е опериран от водещия детски хирург проф. д-р Огнян Бранков. В екипа бяха и д-р Веселин Маринов, и д-р Галя Ченгалова от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на Токуда.

Интересно е, че при детето е установена неуточнена прозрачна кръгло образувание още по време на бременността на майката. Кистата се открива на пренаталната ехография. Това  дава повод да се мисли за разширение на пикочните легенчета.

След раждането детето е без проблеми, но скоро се появяват внезапни болки в корема. Направеният скенер показва наличието на рядката ентерогенна киста, известна още като дубликация или удвояване на чревния тракт.

Проф. Бранков: „Успяхме да премахнем кистата с възможно най-малко травматизъм за детето, въпреки че беше разположена на сравнително трудно място. Възстановяването протече бързо и без усложнения и детето вече няма оплаквания.”.

Това е четвъртата подобна операция на деца в детската хирургична клиника на Токуда за 1 година.

Децата са на възраст между 4 месеца и 4 годинки. При 3 от случаите малформации се забелязват още при пренаталната диагностика. След раждането децата се развиват добре, но се появяват симптоми, чрез които по-късно се потвърждава наличието на рядката киста.

Всички деца се възстановяват бързо след операцията и оплакванията изчезват.

- реклама -