Снимка: Болница "Сайфе" - Момбай

Оперираха най-тежката жена в света – изгуби 100 кг от теглото си

Египтянката Еман Ахмед Абд Ел Ати, за която се счита, че е най-тежката жена в света (с тегло 500 кг.), премина операция за рецукция на теглото. Това съобщава BBC, като се позовава на източници от болницата в Мумбай, където е извършена операцията.

Говорител на лечебното заведение обяви, че Еман е загубила 100 кг от теглото си след операцията.

„В момента се опитваме да я възстановим достатъчно, за да се върне в Египет колкото се може по-бързо„, уточняват от болницата.

Семейството на Еман каза, че тя не е напускала дома си от 25 години, преди да бъде транспортирана до Индия през януари с чартерен полет.

Говорител на болницата в Мумбай каза за BBC, че пациентката ще отслабне още през следващите месеци.

Операцията е била извършена от екип, ръководен от бариатричния хирург д-р Муфаза Лакдавла.

Еман
Еман преди операцията

Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестно затлъстяване, което се прилага като последна възможност да се лекуват хората, които страдат от опасно затлъстяване (индексът на телесната маса е 40 или повече, придружени от други, засташаващи живота състояния).

Еман е родена с тегло 5 кг и е била диагностицирана с елефантиаза – състояние, при което частите на тялото се подуват заради инфекция. До 11-ата й година теглото й се повишава рязко, а по-късно прекарва инсулт, който я оставя неподвижна. За нея се грижат майка й и сестра й. През декември ръководителят на екипа постави под съмнение диагнозата. Той смята, че тя страда от лимфоедема, която причинява гигантско подуване на краката.

Както Flashnews съобщи, след постъпването си в болницата Еман отслабна с над 100 килограма за три седмици. Тя е съблюдавала специална диета и физиотерапия в клиниката в Мумбай.

- реклама -