Оперираха гръбначния мозък на 10-годишно момче под звуците на пиано, то предпочитало хеви метъл

Момче на 10 години в Италия е оперирано от двоен тумор в гръбначния мозък под акомпанимента на пиано. 4-часовата операция е извършена вчера в една от клиниките на „Оспедали Риюнити“ в Анкона, централна Италия.

На пианото в операционната е свирил Емилиано Тосо, бивш молекулярен биолог. Той се е посветил на музиката и вярва в терапевтичната й сила при честота от 432 херца вместо обичайните 440 херца.

„Когато музиката стане лек“, пише Емилиано Тосо във Фейсбук, часове след операцията. 

Неврохирургът Роберто Триняни, който е извършил операцията е установил, че музиката е въздействала на момчето, въпреки че е било под пълна упойка.

„От скенера на мозъка видяхме, че нещата изглеждат, сякаш той усеща музиката, защото когато музиката спря, линията на изображението на скенера се промени“, казва хирургът.

Неврохирургът планира да прави още операции с музикален съпровод. 

„Не зная дали всеки път ще можем да вкарваме пиано в операционната зала, но със сигурност ще звучи музика“, допълни той.

10-годишният пациент се е срещнал с музиканта преди операцията и му казал, че намира музиката му за „малко скучна“. Казал му, че предпочита хеви метъл.  Оказа се, че майката на момчето е преподавател по пиано и цигулка.

- реклама -