Идлиб, СИрия, ООН офанзива химическо оръжие САЩ

Операцията в Идлиб: САЩ предупредиха Асад, че ще отговорят ако използва химическо оръжие

„САЩ и техните съюзници са готови да дадат бърз и решителен отговор, ако сметнат, че сирийският президент Башар Асад е решил „отново да използва химическо оръжие“.

Това се казва в съобщение на Белия дом.

„Нашата позиция се състои в това, че ако президентът Башар Асад реши отново да използва химическо оръжие, тогава САЩ и нашите съюзници ще отговорят бързо и решително“, заявиха от Белия дом.

Междувременно Русия и Турция подновиха въздушните удари в района.

По-рано днес, специалният пратеник на ООН в Сирия призова руския и турския президенти да разговарят спешно помежду си, за да предотвратят „кръвопролитието“ в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб. Неговото изказване дойде в момент, когато сирийската армия се готви да предприеме офанзива срещу позициите на бунтовниците.

Стафан де Мистура призова „президента Путин и президента Ердоган … да проведат телефонен разговор“, още преди да бъдат на среща с иранския им колега в Техеран в петък.

Засилвайки опасенията от предстоящи широкомащабни военни действия в Идлиб, иранският външен министър Мохамад Зариф каза, че страната му ще помогне за изтласкването на екстремистите от последната бунтовническа крепост в Сирия с „най-малко човешки загуби“.

„Ще се опитаме да предотвратим щети за сирийския народ и да завършим процеса на изкореняване на екстремистите“, заяви Зариф, чиито думи бяха предадени от агенция ИРНА.

„Ситуацията в Идлиб е деликатна. Ще се опитаме да премахнем терористите от Идлиб с най-малко човешки загуби“, добави той.

Доналд Тръмп предупреди в понеделник Сирия, Иран и Русия да не атакуват провинцията, заявявайки, че офанзивата може да причини „човешка трагедия“.

Военната операция в сирийския Идлиб ще доведе до ескалацията на конфликта в целия регион.

Това заяви в Брюксел ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини след телефонен разговор със специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

„Военната атака срещу Идлиб ще застраши живота на над 3 милиона мирни жители, живеещи в региона и ще доведе до нова хуманитарна катастрофа. Всяко използване на химическо оръжие може да има разрушителни хуманитарни последици. Нещо повече, голяма военна операция в провинция Идлиб ще доведе до ескалацията на и без това опасния конфликт в нестабилния регион“, се казва в изявление на Могерини.

Според нея трябва да се избегне ескалацията в Идлиб, иначе виновните за това ще носят отговорност пред своите народи и историята.

Идлиб е последният голям сирийски регион, който остават в ръцете на различни въоръжени групировки и терористи. По данни на Стафан де Мистура в този регион се намират около 10 хиляди бойци на терористичните групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Ал Кайда“. Възстановяването на контрола над провинцията ще сложи край на военния конфликт в Сирия.

- реклама -