Оперативен щаб: Има сериозно влошаване в състоянието на мъжа с коронавирус в „Пирогов“

Има сериозно влошаване в състоянието на мъжа с коронавирус в „Пирогов“. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

В Пирогов в 12 ч. тази нощ се е наложила интубация на мъжа и върви от тежко към критично състояние, той е на апаратна вентилация вече, съобщи още Мутафчийски.

136 проби са изследвани във ВМА през последното денонощие, от които 1 е положителна – на медицинското лице – лекарката, която е седмият случай с коронавирус. Жената е настанена във ВМА. Това е наша колежка, която работи в друга болница. След посещение на два конгреса в Европа е положителна и след двете проби. Няма драма в състоянието й. Тази нощ приехме едно от нейните контактни лица, което също е в грипоподобно състояние, не е в тежко състояние. Днес ще изпратим пробите и за това контактно лице. Пристигат и другите пробите на контактните лица на същата тази колежка, добави Мутафчийски.

120 380 е общият брой на заразените с коронавирус в световен мащаб, новите случаи са 7158 – в Италия са над 2000 новите случаи, там общо над 12 000 са заразените. Тръмп забрани полетите от и за Европа. В Албания има 3 нови случая, в Гърция – 9 нови случая, в Румъния 15 нови случая, Сърбия 6 нови случая, Хърватия 3 нови случая, Словения вече са 57 случая общо.

В Габрово и Плевен болните с коронавирус са добре, във фаза на възстановяване са.

По отношение на коронавируса се изискват строги мерки за безопасност на персонала, противоепидемични и хигиенни мерки, каза още Мутафчийски.

- реклама -