Оперативен щаб: 9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България

Дете на 9 години е с положителна проба за коронавирус. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Чичото на детето, който също е извън България, е бил контактен със сестра си, която също е заразена, добави Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

В стремежа си да запазят бизнеса, нашите хотелиери приемат хора, които са безотговорни.

„За наше удовлетворение българските граждани разбраха сериозността на положението и си стоят вкъщи, правят само най-необходимите мероприятия. Това ни дава възможност да сме и ние отговорни – не е нужно да пренатягаме нещата, щом виждаме отговорността на обществото“, допълни ген. Мутафчийски.

„В Пирогов следим 80-годишната пациентка, тя е била с инсулт – не е интубирана, но попада в рисковата група“, заяви генерала.

Благодаря на всеки българин, който вчера почете с ръкопляскане медиците, които се грижат за болните от коронавирус, допълни началникът на ВМА.

Относно обстановката на Балканите – най-усложнена е тя в Гърция, където за едно денонощие са заразени нови 103 души, като държавата обмисля тотална карантина и забрана на гражданите да излизат навън.

169 000 хил. са заразените – 77 000 са оздравелите. Мерките навсякъде в Европа са бързи, страните взимат все по-рестриктивни мерки.

„Оформя се тендеция за допускане на маршрути за товари, това е важно за транспортните коридори“, добави ген. Мутафчийски.

„Не сме прибегнали до категоричната забрана за пътувания“.

 

- реклама -