Opel

Opel изтегля от пазара 43 000 дизелови коли

Германската федерална служба за превозните средства (KBA) е наредила на производителя на автомобили Opel да изтегли десетки хиляди дизелови автомобили, конфигурирани да заблудят тестовете за регулиране на емисиите.

От службата „поръчаха на 17 октомври задължително изтегляне“ за дизеловите модели на Opel Insignia, Cascada и Zafira, отговарящи на най-новите стандарти за емисии Euro 6, произведени между 2013 и 2016 г., тъй като според властите те са оборудвани с „незаконно“ устройство за анулиране“.

Този софтуер е създаден, за да се създава впечатлението, че превозните средства изглеждат по-малко замърсяващи по време на тестовете на регулаторите, отколкото при реално пътно шофиране.

Opel вече е започнал доброволни ремонти на 96 000 засегнати автомобили в Европа, съобщи говорител на компанията пред АФП, като около 43 000 ще бъдат подобрени.

Това означава, че съществуват официално одобрени процедури за ремонт, които могат бързо да се приложат при изтеглените от употреба автомобили.

Все пак от Opel отхвърлят твърдението на KВA, че са извършили нещо незаконно и казаха, че ще оспорят всяко нареждане за принудително връщане на коли.

Opel тази седмица стана поредното име на немска компания, , което ще претърпи полицейско разследване в седалището си в резултат на скандала „Дизелгейт“, в който „Фолксваген“ допусна през 2015 г. да инсталира анулиращи устройства в 11 милиона автомобила по целия свят.

Други изявени производители на автомобили като производителя на Mercedes-Benz Daimler и BMW вече извършиха изтегляне на свои коли, а официалните проверки за измама с емисиите не спират.

- реклама -