добива

ОПЕК замразява добива на петрол

Организацията на страните-износителки на петрол постигна споразумение по замразяване на добива на „черното злато”. Това съобщи агенция Ройтерс.

Споразумението ще влезе в сила от ноември

ОПЕК се договори съвместният добив да е в рамките на 32.5-33 млн. барела на ден, като се смята, че в момента се добиват 33.24 млн. Барела. „Решихме да намалим производството с около 700 000 барела на ден“ каза иранският министър на петрола Биджан Занганех.

Но конкретното разпределение на орязването на добивите по държави ще стане известно на срещата на организацията в централата ѝ във Виена на 30 ноември. След като се постигне поставената цел ще бъде търсена подкрепа за тази политика и от държави извън ОПЕК, за да се намали големият излишък от суровина на световните пазари.

Новината веднага предизвика поскъпване на петрола с 6%

На борсите цената на петрола се повиши, като в четвъртък сутринта сортът „Брент“ стигна до 48.70 долара за барел (+5.9%), а американският лек петрол – 47.17 долара за барел (+5.6%). Това са най.високите цени от две седмици насам.

Според Фил Флин, анализатор от Price Futures Group в Чикаго, споразумението би трябвало да спре поевтиняването на петрола и да върне цените около 60 долара за барел. „Това е краят на ценовата война. ОПЕК обяви победа“, смята той.

Но има и силни гласове, напомнящи, че има много фактори, които може да попречат на картела да постигне целта си.

Преди всичко ОПЕК е известна с редица случаи, когато членовете ѝ не спазват обещаните квоти, добиват и изнасят повече от ангажимента си и предоставят статистика, разминаваща се с реалността.

 

- реклама -