инфлация

Опасностите при тегленето на кредит онлайн – за какво да следим

Сигурно ли е да се тегли кредит онлайн – това провери NOVA, след като няколко души се оказаха със заеми на тяхно име, без реално да са взимали.

„Повечето от компаниите, които оперират на българския пазар, са инвестирали колосални средства в разработването на вътрешни софтуерни системи.

Такива подпомагат дейността по кредитирането, като правят различни справки в различни регистри, извършват различни оценки, събират бази данни”, обясни Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Първата проверка – дали това е лицето, което кандидатства. След това се проверява дали този човек работи, осигурява се и има ли други кредити”, уточни кредитният експерт Тихомир Тошев.

Най-сложният технологичен процес е проверката на самоличността. Той минава през няколко етапа, след които трябва да се прецени дали човекът от документа за самоличност и този, който се регистрира за теглене на кредит, е един и същ.

„Тези системи, които се използват за електронна идентичност, минават през много тежки одитни проверки както от страна на независими проверяващи лица, така и се контролират от държавата.

Това е доста сложен механизъм на контрол, който да не допусне да се извърши регистрация в една такава система с чужда лична карта”, посочи Георги Димитров – мениджър на фирмата разработчик.

Съветите при теглене на кредит – доверявайте се само на оторизирани институции, четете договорите си внимателно, преди да ги подпишете, и връщайте взетите пари в срок.

- реклама -