атентат Велинов момче "Ислямска държава" радикализация интернет

Опасностите на интернет: Ученикът от Пловдив е общувал само онлайн с член на „Ислямска държава“

„Вкъщи е, чувства се много по-добре след няколко дни в ареста. Обикновено семейство с три деца, с малък бизнес. Клиентът ми е най-големият. Добър ученик е, не отличник, но добър ученик“.

Това заяви пред Би Ти Ви Емил Велинов, адвокат на 16-годишния ученик от Пловдив, който бе изработил взривни вещества след комуникация с мъж, представящ се за член на „Ислямска държава“.

„Родителите сигнализират за кореспонденция в телефона му с мъж, представящ се за член на ИДИЛ. Тя е на английски. След сигнала ДАНС предприема мерки. Започват срещи с психолог. Ученикът е получавал е снимки, свързани с дейността на ИДИЛ. Детето не е обучавано. То е кореспондирало само онлайн с този човек. От чисто любопитство се интересува от забранени неща и леки взривни устройства. Намерените на тавата взривни устройства не могат да предизвикат взрив сами по себе си, ако не се дооборудват с необходимите неща“, добави юристът.

„Тези неща стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време – щеше. Бил е подведен от човека, с който е разговарял, от чисто любопитство. Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл. Това дете се грижи за собственото си братче – толкова жалостиво и добро дете. То е спасило човешко същество – братчето си. Този човек не може да се твърди, че иска да нарани някого“, обясни Велинов.

От думите на адвоката стана ясно, че ученикът от Пловдив приел исляма за 2 часа, после размислил и отново приел християнството.

„Книгата е купена от баща му, за да прочете какво представлява ИДИЛ, за да разбуни заблуждението, в което е попаднал сина му“, каза още защитника на 16-годишния младеж.

„Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Нека малкият да понесе някакво наказание, но нека да е справедливо и да е на база събраните доказателства, не знам какви ще са те“, завърши Велинов.

- реклама -