Иран
сн. БГНЕС

Опасност от втори пик на COVID-19 в Иран

Иран обяви в понеделник почти 3000 нови коронавирусни инфекции, което е най-високият брой за ден от два месеца, което звучи като предупреждение за нов „опасен връх“ в най-смъртоносната епидемия в Близкия изток.

„Хората изглежда смятат, че коронавирусът е свършил … някои служители също вярват, че всичко е нормално“, каза министърът на здравеопазването Саид Намаки.

„Коронавирусът е не само далеч от края, но всеки момент бихме могли да видим (друг) опасен връх“, каза той в телевизионно интервю.

Говорителят на министерството Киануш Джаханпур повиши броя на случаите в Иран до 154 445 с 2979 нови инфекции, регистрирани през последните 24 часа.

сн. БГНЕС

Той добави, че вирусът е отнел още 81 живота през изминалия ден, което е с 18 повече в сравнение с неделя и доведе общия брой на трагичен изход от заболяването до 7 878.

Според Намаки провинциите Систан и Белуджистан, Керманшах и Хормозган в момента се борят със скока на инфекциите.

Той добави, че половината жертви в Иран за изминалия ден са регистрирани в три провинции, без да ги назовава.

„Ако това продължи, смъртните случаи могат да достигнат отново трицифрено измерение.“

Инфекциите са на нарастваща траектория в страната, след като удариха близо двумесечно дъно на 2 май.

Експерти както в Иран, така и в чужбина изразиха скептицизъм към официалните данни на Иран, заявявайки, че реалната статистика може да е много по-висока.

Здравните служители многократно алармират за положението в провинция Хузестан на югозападната граница на Иран с Ирак.

Хузестан остава „червена“, с най-високото ниво по рисковата скала на Иран и е единствената провинция, в която правителството е възстановило блокирането.

„Ние пледирахме хората да не провеждат сватби или погребения, но те не слушаха“, особено в Хузестан, каза Намаки.

- реклама -