Опасност от предизборен бюджет! Какво казват икономистите?

Опасност от предизборен бюджет! Какво казват икономистите? Голяма е вероятността да стигнем до предизборен бюджет, предвид поведението на партиите и шансовете да се състави редовен кабинет. Това предупреди пред БНТ икономическият и финансов анализатор Михаил Кръстев.

“През последните години имахме няколко случая,

в които имахме нов бюджет или актуализация, които се правят от служебен министър или правителство, което си отива. Резултатите са налице – фискалната политика изключително притеснително поема в посока на свръхдефицити, бюджетът – избрахме възможно най-лошия момент да преминем от строга фискална политика към политика на по-отпусната социална държава”, продължи той.

Според него прогнозите на финансовото министерство

за 2023 година са много притеснителни – дефицит от над 6%, от над 11 млрд. лева. “Като трябва да припомним, че през 2023 година предстои и падеж на стар дълг в размер на над 3 млрд. лева”, допълни икономистът.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов напомни, че към момента официално проектобюджет няма, няма и официална прогноза.

“Това, което се изкараха като числа, са базови сценарии,

ако се мултиплицират разходите, които вече са приети за тази година с актуализацията през лятото”, уточни той.

По думите му през последните 7 години това, което се залага като дефицит, като разходи и приходи, не се изпълнява.

“Планираме дефицити, отчитаме излишъци или около

балансираното салдо и сме една идея по-близо към една по-строга консолидация, отколкото законодателната власт в България гласува на изпълнителната всяка година. Тази година ще е същото – казва се, че дефицитът ще бъде около 6-7 млрд., но предвид че БВП за инфлацията ще бъде по-висок от заложения”, прогнозира Костов.

За него идва времето на разумните дебати и “независимо, че бюджетът е напрегнат, положението не е толкова зле, колкото се описва”.

- реклама -