Опасност от потоп: През идната седмица се очаква покачване на речните нива

Опасност от потоп: През идната седмица се очаква покачване на речните нива. В понеделник се очакват валежи. В двата почивни дни нивата на реките ще останат без съществени изменения или ще се понижават, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В понеделник, на 04.09 в резултат на валежи на места се очакват повишения на речните нива. По-значителни повишения са възможни в централната и западната част от Дунавския басейн (западно от р. Янтра включително), в Източнобеломорския басейн и в горната част от водосбора на р. Тунджа (над яз. „Жребчево“), както и на старопланинските, средногорските и родопските притоци на р. Марица, в Западнобеломорския басейн.

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. На 2 септември 2023 г. в страната не се очакват опасни метеорологични явления, посочват още от МОСВ.

Незначителен спад в нивото на река Дунав отчитат уредите в четвъртък. Наблюдава се и тенденция на забавяне в намалянето на водния стоеж на единственатга плавателна река у нас. Това показва проверката на “Фокус”.

Ето и данните, които са отчетени от хидрометеорологични станции на ИАППД в четвъртък, както и изменението спрямо сряда:

Ново село: 121 см; изменение -8 см

Лом: 195 см; изменение -7 см

Оряхово: 96 см; изменение -5 см

Никопол: 171 см; изменение -3 см

Свищов: 128 см; изменение -4 см

Русе: 114 см; изменение -9 см

Силистра: 141 см; изменение -17 см

По нашия участък от река Дунав най-студена е водата при Ново село (23.8°С), а най-топла при Русе (26.9°С).

- реклама -