лавини

Опасност от лавини през следващите дни

Специалисти по планинските спортове предупреждават любителите на планината за сериозни рискове, които могат да се появят във връзка с очакваните снеговалежи и силен вятър.

Красимир Стоянов от Българската лавинна асоциация заяви за БНТ, че особено опасни са рязката смяна на температурите тези дни и вятърът, който пренася снежни маси. Той наслагва огромни количества сняг под билата и е предпоставка за лавини. С голямо внимание да се подхожда към планинските улеи, които привличат фрийрайдърите. Препоръката към тях е да не са сами, да ползват безопасни маршрути и винаги да бъдат със зареден телефон. Това важи и за другите планинари.

Планините Пирин и Рила са най-лавиноопасни, а началото на улеите са невралгичните точки, тъй като там се натрупва сняг. Следите от преминал човек не дават надеждна информация за лавинна безопасност.

Доц. Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, изтъкна във връзка с нещастния случай с младия фрийрайдър, че от асоциацията са публикували предупреждения за риск от лавини още от миналия вторник. Той подчерта значението на теоретичната подготовка.

Необходимо е не само добро оборудване, но и образоване в тази насока на всички, които навлизат дълбоко в планината. Има книги, филми, курсове по лавинна безопасност, каза Панайотов.

- реклама -