Опасност: Домови обирджии ни дебнат по празниците (Как да се предпазим)

Опасността да станем жертва на домашна кражба се увеличава около празниците, показва практиката. От полицията съветват да се внимава с активността в социалните мрежи, когато заминем на почивка.

„Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно проникване през отключени врати, прозорци.

На по-високите етажи проникват по-специализирани престъпни групи”, обясни началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР – Благоевград” ст. инсп Иван Гераков пред Нова телевизия.

Нещо много важно – ако усетите присъствие на крадец, докато сте вкъщи, по-добре е да не се опитвате да реагирате, защото това може да се окаже много опасно.

„Не бихме дали такъв съвет, по-скоро своевременно да се потърси помощ от органите на МВР, да се подаде сигнал и да се опита да види колкото се може повече детайли относно профила на извършителя, бъдещо оттегляне и да чака пристигането на органите на МВР”, каза инсп. Гераков.

Кражбите в Благоевград за последните два месеца са 16. Половината от тях вече са разкрити. Досега през годината са регистрирани 62 кражби. Разкриваемостта в случая е около 50%.

Месеците на криза, високи цени на услуги и поскъпването на основни продукти доведоха до зачестяване на домовите кражби.

Докато от някои жилища извършителите на престъпленията си тръгват вероятно недоволни с дребни суми пари, то в други апартаменти се реализират огромни печалби.

За да се спасят от ужаса да заварят апартамента си разбит, хората търсят различни варианти за да отблъснат и откажат крадците.

Не всички обаче разчитат само на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече са тези, които отделят от месечния бюджет за специализирана охрана.

Ако до преди години се смяташе, че апартаментите на ниските етажи са по-застрашени от кражби, сега ситуацията не е такава.

Престъпните групи, особено ако са добре организирани, планират обира така, че да могат да се оттеглят бързо в случай на непредвидена ситуация.

 

- реклама -