Опасно време: Жълт код за валежи от дъжд и сняг

Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг.

Значителни ще са количествата в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България.

В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, съобщиха от Националния институт по метеоролгия и хидрология (НИМХ).

С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още.

По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход – между минус 1 и 4 градуса.

След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна заради валежи навсякъде и застудяване (най-вече в Североизточна България).

Само 5 области в Западна България са със зелен код – Видин, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг, значителни по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър.

Преобладаващите температури ще са между 1 и 5 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток.

По планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4 градуса, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

- реклама -