дъжд, опасно време, код, валежи

Опасно време в неделя: Оранжев и жълт код за дъжд и вятър

Кодове за потенциално опасно време са обявени за цялата страната в неделя. Предупрежденията са за обилни валежи и силен вятър. За област Сливен е обявен оранжев код.

През нощта по преминаването на студен атмосферен фронт в Западна и Централна България ще има значителни валежи с гръмотевични бури и градушки, които към сутринта ще обхванат и Североизточна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще започне да се усилва.

Минималните температури ще бъдат между 13°С и 18°С, в София около 13°С. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

В неделя ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър с който ще нахлуе по-хладен въздух. От запад валежите ще спират, а облачността ще намалява.

В Източна България преди обяд все още ще вали, в отделни райони с гръмотевици и условия за градушки, но след обяд и там облачността ще намалее.

Максималните температури ще бъдат от 18°С-19°С по високите полета в Западна България до 26°С в югоизточните райони, в София – около 18°С.

Над Черноморието преди обяд ще бъде облачно с валежи. След обяд обяд облачността ще намалее до слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22°С и 24°С. Температурата на морската вода е между 16°С и 20°С. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Още преди обяд валежи ще спрат а облачността ще намалее, най-късно в масивите от Източна България.

Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°С, на 2000 метра – около 7°С.

В понеделник и вторник ще има променлива, често значителна облачност. Ще има и валежи, на повече места през първия ден в Западна и Южна България.

Северозападният вятър ще отслабне до умерен. Температурите ще се понижат още и във вторник минималните ще са между 8°С и 13°С, а максималните – между 15°С и 20°С. (НИМХ)

- реклама -