Опасно време: Чакат ни вятър, бури и валежи

Опасно време: Чакат ни вятър, бури и валежи.

Днес нашата страна попада под влиянието на преминаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, особено северно по планинските склонове. Ще започнат и значителни валежи от дъжд и възможни гръмотевични бури в Южна и Централна  България!

Явленията ще обхванат и Централна България. В  Източна България ще духа умерен до силен вятър от югозапад, а над останалата част ще е тихо.

Минималните температури ще са между 9°С до плюс 12°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски – до 7-9°С. Малко по-високи, по Черноморието – до 13-15°С

През деня в понеделник облачността ще се задържи значителна. Около обяд над Рило-Родопския масив, Централна Стара планина и над югоизточни райони ще паднат проливни валежи, ще има условия и за гръмотевична дейност.

До края на деня, ще завали и над Северозападна, но валежите над тези райони ще са по-слаби. През целя ден ще духа умерен югозападен вятър в Източна България, ще доста до почти ураганни стойности, като поривите на изолирани райони ще надминат 90 км/час. Над останалата част ще е сравнително тихо.

Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 13° и 15°С. По-високи в Дунавската равнина и Горнотракийската низина  – до 16°С-18°С.

- реклама -