Опасно време! Бедствено положение е обявено в Смолян, Чепеларе, Съединение- ОБОБЩЕНИЕ (ВИДЕО)

Смолян

Със заповед на кмета в цялата община Смолян е обявено бедствено положение, бедстващи хора на този етап няма.

Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. Обявен е червен код за валежи в района.

Свлечена земна маса затвори тази сутрин за известно време пътя Смолян – Чокманово и се образуваха задръствания. Малко преди обяд трасето вече беше разчистено и проходимо.

Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк ще окаже помощ на населението в Смолян.  41 военнослужещи със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров.

Свлечената кал и пръст затрудни сутринта и минаването по обходния път към Мадан.

Реките Черна и Арда са повишили през нощта нивата си с над 70 см, но язовирите в област Смолян имат достатъчно свободен под преливното ниво според информация от Областната администрация.

Извършва се контролирано изпускане на води от язовирите „Доспат“ и „Цанков камък“.

От областния кризисен щаб се следи състоянието на язовири, хидротехнически съоръжения и речни корита.

Шофьорите в Смолянско да не предприемат пътувания, ако не са спешни, тъй като пиковите стойности на валежите се очакват днес около обяд, предупреждават от Областната администрация.

Чепеларе

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова обяви бедствено положение в 12.00 часа.   Река Чая в града е повишила значително нивото си, в района на църквата „Света Богородица“, екипи насипват земна маса и чакъл, за да се изгради дига и да не се предотврати излизането от коритото.

В началото на града, в района на пожарната, вода от дере, намиращо се наблизо, е придошла и главният път за Асеновград, който минава през Чепеларе е наводнен. Чакърова призова да се шофира много внимателно в Чепеларе.

Тя отбеляза, че има опасност от падащи камъни по пътищата в общината и по главния път към Асеновград.

Пловдив

Превантивните мерки, взети след прогнозата за обилни валежи, този път предотвратиха традиционни наводнявания в Пловдив. Не се размина без новопоявили се реки, като на кръговото движение в подлеза на Скобелева майка, но изводът е, че където грешно е построено, ще се наводнява при всеки дъжд.

Шахтите в последните дни се почистиха основно, дори в дъжда, продължил и през деня след цяла нощ, служители на „Чистота“ се грижеха те да бъдат в добро състояние.

Не се размина и без материални щети по автомобили- две дървета паднаха и осакатиха общо пет леки автомобила, като в единия имаше и човек. Служителите на пожарната го освободиха. Сутринта между 6 и 8 светофарите в града не работеха, после повредата бе отстранена.

Два наводнени подлеза също доста бързо бяха върнати в достъпно състояние. Нивото на река Марица леко се покачва, но все още е много далеч от запълване дори на цялото корито.

Сериозни наводнения има и в Пазарджик

Дъждът там блокира основни пътни артерии и наводни приземни етажи на сгради и дворове на къщи.

Остава частичното бедствено положение в Ивайловград

Остава в сила частичното бедствено положение в община Ивайловград. В сряда вечерта там са измерени нови 70 литра на квадратен метър дъжд. Придвижването към две села е затруднено заради разрушени настилки по пътищата.

Съединение

Община Съединение е пред бедствено положение заради поройния дъжд.

„Наводнени са дворове и приземни етажи, водата по улиците достига 60 см”, каза пред агенцията кметът Атанас Балкански.

Най-тежка е ситуацията в града, който няма канализация и водата не може да се оттича”, каза още той.

Наводнения има на още много места в страната – Пловдив, Сливен, Смолян и др.

 От началото на денонощието в пожарните служби в страната са получени над 70 сигнала за произшествия, свързани с усложнената метеорологична обстановка.

Към момента силите и средствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ участват в извършването на 22 аварийно-спасителни дейности. Няма данни за застрашени хора и населени места.

Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община  и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

В област Пловдив екипите са  извършили отводнителни дейности на 21 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради. Отработени са и няколко сигнала за паднали дървета.

На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на област Смолян. Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение на територията на цялата община. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. За оказване помощ на РДПБЗН – Смолян е предислоциран  хидро-модул от пожарната служба в Пловдив. Със заповед на кмета е обявено бедствено положение на община Чепеларе.

- реклама -