Опасно мръсен въздух в София и днес (СНИМКИ)

мръсен въздух

След като вчера данните на индекса на Европейската комисия за качеството на въздуха отчетоха изключително завишени стойности на замърсяване в София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен, днес прогнозата показва фини прахови частици над нормата за столицата.

В няколко квартала превишението ще бъде два пъти над нормата – това са кварталите „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда”.

Ситуацията се усложнява допълнително от гъстата мъгла. От Столичната община призовават гражданите да оставят личните си автомобили, да ползват градския транспорт и да избягват отоплението на твърдо гориво.

„Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им”, написа в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха”, подчерта тя.

„Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“, допълва кметът на София.

Тя отново настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции до момента не дават нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат.

мръсен въздух

И днес най-опасен въздух ще дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над дреднодневните норми от 50 µg/m3. Вятър се очаква едва в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.