пица
сн. БГНЕС

Опасно и вкусно: Пица, изпечена на вулканична лава стана хит – ВИДЕО

В южната част на Гватемала се намира вулкана Пакая, който е активен от февруари 2021 г. и е един от трите действащи вулкана в централноамериканската държава. Дузина плантации за кафе и авокадо  са претърпели последиците от пепелта и лавата, които бълва Пакая.

Други обаче виждат нови възможности. Като Давид Гарсия, които стана абсолютен хит с идеята си да пече пици на 1000 градуса.

34 годишния гватемалец съзрял в лавата на вулкана златна възможност да започне собствен бизнес. За направата на своята пица Пакая, той използва традиционна италианска рецепта. Но, вместо на пещ, Давид се възползва от реките лава, изригващи от земните недра.

Първо той приготвя пицата на дървена дъска и след това я поставя върху поднос, направен да издържа на хипер висока температура. Следващата стъпка е да си сложи предпазно облекло, за да не бъде изгорен. И когато е готов, той отнася пицата в ниша от вулканични скали, където я изпича върху лавата.

Процесът е доста труден и изучаването на техниката не е лесно, споделя Давид. Отнело му няколко седмици експерименти – тавата с пицата да не се обърне, да не я отнесе лавата или да не изгори – все рискове, когато готвиш при температура между 1500 и 2000 градуса.

„Първият път пицата ми се изпече за около 15 минути. Когато я опитах, не можах да повярвам колко по-различен е нейния вкус когато се готви на лава“, разказва смелия пицар.

пица
сн. БГНЕС

Сега импровизираната му пицария се е превърнала в още една туристическа атракция на вулкана. Основно благодарение на социалните мрежи след като посетителите започнали да споделят снимки на пицата, приготвена сред реките от лава. Дори нещо повече – някои хора вече идват на мястото само с идеята да си хапнат вкусно…

- реклама -